Hur mycket kostar det att måla om?

Tyvärr är det inte alltid man har kunskapen eller tiden att måla om när man känner för förändring hemma. Det är många gånger frestade att plocka upp målarpenseln själv och försöka att lösa det på egen hand, men i de allra flesta fall blir slutresultatet bättre om man väljer att anställa en målare som gör jobbet åt en. Då går det snabbare, blir proffesionellt utfört och man slipper själv tänka på material, tidsplan och utförande. 

Hur mycket kostar det egentligen att måla om hemma om man anlitar en målare? Det ska vi se närmare på.

Anställ målare

Den huvudsakliga kostnaden vid ommålning hemma är arbetskraften och arbetstiden som målaren lägger ner på jobbet. En målare tar betalt per timme. Hur lång tid det tar att måla om beror på en rad faktorer. 

Faktorer att ta hänsyn till:

 • Hur stor är ytan som ska målas om? Ett stort rum, eller flera rum, tar förstås längre tid än ett litet rum.
 • Vilket förarbete krävs? Behöver väggen behandlas innan? Finns det gamla tapeter som behöver rivas ner? Ska väggarna spacklas och slipas? 
 • Hur mycket skydd behövs? Om rummet har mycket fönster, dörrar, lister och eluttag behövs mer tid för att skydda dessa med tejp och golvskydd.
 • Behöver ytan grundmålas?
 • Hur många lager kräver färgen? 
 • Torktid för spackel, grundfärg och eventuella andra lager av färg.

Hur mycket kostar en målare?

En målare tar som sagt betalt per timme. Hur mycket en målare tar betalt skiljer sig mellan olika firmor. Vanligtvis kan man räkna med en timkostnad på mellan 300 kronor upp till 700 kronor, inklusive moms. I storstäder brukar timpriset ligga något högre än på mindre orter.

Att mål om ett normalstort vardagsrum kan ta mellan två arbetsdagar upp till en arbetsvecka - beroende på vilket förarbete som krävs och vilket material målaren arbetar med. 

Priset på arbetskraften kan i de flesta fall reduceras med ROT-avdraget.

Materialkostader

Den andra kostnaden man behöver tänka på är förstås kostnaden för material. 

Saker som behövs när man målar om:

 • Målarfärg - välj gärna kvalitetsfärg som inte behöver så många strykningar.
 • Spackel
 • Täckpapp
 • Tejp

En stor burk färg räcker till ungefär 50 till 70 kvm, beroende på märke och kvalitet. En målarfärg av högre kvalitet behöver i de flesta fall inte lika många strykningar vilket gör att den ofta täcker en större yta per liter. 

Jämför målare - med offerter

För att få en tydlig bild av vad det kommer att kosta att måla om kan man ansöka om offerter från målare. Du beskriver vilket arbete du vill ha utfört och målarfirman kommer med ett prisförslag. 

Med hjälp av formuläret på vår sida kan du ansöka om flera olika offerter samtidigt. Då kan du jämförare målare med varandra för att hitta den aktör som har bäst erbjudande för just ditt projekt. Vår tjänst är helt gratis och du binder inte upp dig. Du avgör själv om någon av de offerter du får verkar intressant eller inte.

Våra senaste förfrågningar

 • tommy bad om offert för Bygg & hantverkare - Målning & tapetsering
  Jag önskar hjälp med tapetsering av ett rum på ca 4x4,5 meter (240 i takhöjd). Samt en vägg på 3 m (240 i takhöjd).
 • Tanja bad om offert för Bygg & hantverkare - Målning & tapetsering
  Måla över en tapet i en hall med trappuppgång. Högt i tak. Ca 15 kvm. Målning i vit kulör.
 • Mikael bad om offert för Bygg & hantverkare - Målning & tapetsering
  Hej,
  Jag har en del av ett hus som behöver bredspackling och målning av väggar invändigt, väggytan är ca 100m2 varav där finns 6 fönster och 5 dörrar. Även golvet på denna yta behöver slipning och lackning (ej nyans) och denna yta är ca 50m2.
  MVH
  Mikael
 • Nina bad om offert för Bygg & hantverkare - Målning & tapetsering
  Målning av tak, runt fönster samt tapetsering av tre sovrum varav två är ca 10 kvm och ett på c a 15 kvm en hall c a 20 kvm, ett vardagsrum ca 25 kvm och kök c a 20 kvm.
 • Fredrik bad om offert för Bygg & hantverkare - Målning & tapetsering
  Vi behöver få tre passbitar som inte kunde följa med till lackering målade med en finish som är så snarlik lackering som möjligt (ex. med skumroller). 35 % glans kritvit. Passbitarnas storlek: 1 st 250x62 cm, 2 st 105x40 cm. Målas gärna så snart som...
 • Christina bad om offert för Bygg & hantverkare - Målning & tapetsering
  Måla ett sovrum, enbart väggarna. Det är en nybyggd lägenhet. Rummet är 9 kvadratmeter
 • Anna-Karin bad om offert för Bygg & hantverkare - Målning & tapetsering
  Måla väggarna vita inomhus i radhus på ca 80-90 m2. Aktuella rum: hall uppe och nere samt väggarna i trapp, vardagsrum, sovrum 2 st, kök. Väggarna har tapet.
 • Gertrud bad om offert för Bygg & hantverkare - Målning & tapetsering
  Utvändig renovering
  Putsad fasad

Vill du som företagare ta del av våra förfrågningar?

Anmäl ditt intresse här.